YÖK’ten ‘sahte üniversite’ ve ‘yanıltıcı reklam’ uyarısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptırmayı düşünen öğrencileri, YÖK ve Türkiye’nin saygın devlet üniversitelerinin logosu kullanılarak yanıltıcı bilgiler verildiğine ve reklamlar yapıldığına dikkat çekerek uyardı.

YÖK’ten ‘sahte üniversite’ ve ‘yanıltıcı reklam’ uyarısı
Atlas International Group

YÖK tarafından yapılan açıklamada, bazı aracı eğitim ya da danışmanlık kuruluşlarının yurt dışındaki ilgili üniversitelerin YÖK tarafından tanındığını ileri sürdüğü ve kaydolanların mezun olmaları halinde her koşulda denklik alabileceği yönünde duyurular yaptıkları belirtildi. Yurtdışındaki bir üniversitenin YÖK tarafından tanınsa bile ‘mezuniyet sonrası şartsız denklik’ gibi bir ifade kullanamayacağı, çünkü mezun olan her öğrencinin diplomasıyla YÖK’e denklik başvurusu yapması gerektiği hatırlatıldı. Diğer yandan son dönemde YÖK’ün adını ve logosunu kullanan ya da saygın Türk üniversiteleriyle iş birliği yaptığını, çift diploma verdiğini iddia eden kurumlarla ilgili çok sayıda şikâyet olduğu da ifade edildi. Açıklamada, yanıltıcı ve yalan içeriklere ilişkin gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığı belirtilirken öğrencilerden mağduriyet yaşamamaları için mezuniyet sonrası alınan diplomanın denklik sürecine tabi olduğunun bilinmesi istendi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, özelikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitim ile diploma vaadinin karşılığının bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

BU ARACILARIN OYUNUNA GELİNMEMELİ
“Bu tür sahte içerikler, hiç eğitim veya iddia edilen nitelikte eğitim alamama ya da denk bir diploma programı olmaması sonuçlarını doğurabilir. Öğrencilerimiz hem para hem zaman kaybı yaratacak bu kurumlar konusunda çok dikkatli olmalı. Yabancı bir üniversitenin Türkiye temsilcisi olduğunu iddia eden ve o üniversitenin uzaktan eğitim yolu ile kısa sürede tıp, diş hekimliği, mimarlık ve hukuk diplomasını vadeden aracı kuruluşlara kesinlikle itibar etmemeliler. Şirket adresi vererek adı sanı bilinmeyen üniversitelere kayıt yapan bu aracıların oyununa gelinmemeli.

TANINAN KURUMLAR E-DEVLETTE
Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz, Kurulumuz tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarını e-Devletten görebilir. Öğrencilerimiz e-Devlette bulamadıkları yükseköğretim kurumlarını mutlaka Kurulumuza sorarak teyit etmeliler. ‘Tanıma’ denklik işlemlerinin sadece ön koşuludur. Yabancı bir yükseköğretim kurumunun tanınması, o kurumun diplomasının otomatik olarak denkliğinin olması demek değildir. Tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan her diplomanın da denklik sürecine tabi olacağı bilinmeli.

YÖNETMELİKTEKİ HÜKÜMLER DİKKATE ALINMALI
Yükseköğrenim görmek için yurt dışına çıkan vatandaşlarımız, Kurulumuzdan söz konusu okul tanıma bilgisini almalı ve mağduriyet yaşamamak için asılsız ilanlara ve sosyal medyada yer alan haberlere itibar etmemeliler. Sadece ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yer alan hükümleri ve Kurulumuzun resmî internet sayfasında duyurulan hususları dikkate almalılar.”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.