SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden ile ayaküstü bir konuşama yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” F-16 konusunu İsveç’e bağlamaları doğru değil.” dedi.
Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları;
“Paris İklim Anlaşması’na büyük katkı sağlayan bir ülkeyiz. Gezegenin sorunlarını ele aldık.
“600 BİN SURİYELİ GERİ DÖNDÜ”
Denizler mülteci mezarlığı oldu. Yerinden edilenlerin ülkelerine dönüşleri sağlanmalı.
600 bin Suriyeli ülkelerine geri döndü. Projeler arttıkça, bu sayı da artacaktır.
6 ay önce asrın felaketini yaşayan bir ülke olarak Fas’a yardıma hazırız.
Onca retoriğe rağmen insan hayatının giderek değersizleştiği, bir dünyada kendimizi güvende hissedemeyiz.
“RUSYA’NIN DIŞLANDIĞI BİR ÇÖZÜM GERÇEK DIŞIDIR”
Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için yoğun çalışma sürdürüyoruz. Karadeniz Tahıl Koridoru sayesinde 33 bin ton tahıl piyasaya ulaştı. Hafta sonu Sayın Putin’in daveti üzerine Soçi’ye yaptığım ziyarette bu meseleyi enine boyuna konuştuk.
Rusya’nın dışlandığı bir çözüm gerçek dışıdır. Karadeniz’de gerilimi arttıracak herhangi bir adımdan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz. Gerek Rusya, gerek Ukrayna, gerek Birleşmiş Milletler ile temaslarımızı sürdüreceğiz.
Rusya ve Katar ile 1 milyon ton tahılı ulaştıracağız.
Afrika Birliği’nin G20 üyeliğinin hayırlı olmasını diliyoruz.
Kimi ülkelerin İslamofobi karşısında önlemler aldığını görüyoruz. Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları G20 bildirgesinde kınadık. Müslümanlığı hedef almak insanlık dışıdır.
Ziyaretim çerçevesinde Hindistan Başbakanı Modi ile bir görüşmemiz oldu. Güney Asya’daki en büyük ticaret ortağımız ile işbirliği konusunda mutabık kaldık.
Orta Vadeli Program burada da takdirle karşılandı.
Şu an itibariyle Dışişleri Bakanlarımız ve Ulaştırma Bakanlarımız işbirliği içerisinde.
“ERMENİSTAN’IN ATTIĞI ADIMLAR DOĞRU DEĞİL”
Suudi Arabistan Prensi ile görüşmemiz genel olarak ikili ilişkiler ile ilgliydi. Siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri değerlendirdik.
Bugün Sayın Aliyev ile bir görüşme yaptım. Yarın Sayın Paşinyan ile de bir görüşmem olacak. Ermenistan’ın attığı adımlar doğru değil. Ermenistan’ın seçim kabul edilebilir bir seçim değil.
“PUTİN, BATI’NIN KENDİSİNE VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADIĞINDAN YAKINIYOR”
Doğrusu ben bu eleştirilere katılmıyorum. Rusya şu ana kadar 33 milyon ton tahıl ithalatı yaptı. Bunun yüzde 44’ünü Batı aldı. Yüzde 14’ü Afrika aldın. Sayın Putin, ‘Batı’nın kendisine verilen sözleri tutmadığından yakınıyor. Batı, tahılı fakir ülkelere ücretsiz olarak ulaştırmak istiyor. Türkiye ve Katar da bu şekilde düşünüyor. Sayın Putin 1 milyon tonu kabullendi. Sayın Lavrov ile de bu konuyu görüştük. Afrika, tahıl için Rusya’yı bekliyor.
Yeniden tahıl koridorunun işlevsil hale gelmesinden endişeli değilim. Sayın Guterres’e bu konuda bir mektup yazdık. Bunun da takipçisi olacağız.
Doğrusu, Afrika Birliği’nin G20’ye üye olması bana göre olumlu bir gelişme. Bu noktadan sonra G20 ülkeleri Afrika ile ilişkileri hassas tutacaktır diye düşünüyorum.
F-16 AÇIKLAMASI
Ayaküstü de olsa Sayın Biden ile F-16 konusunu görüştük. Ama maalesef dostlar İsveç de İsveç diyor. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir. Benim bu konuda bir yanıtım var. Siz Kongre diyorsunuz benim de TBMM’m var. TBMM onaylamadıkça İsveç hakkında bir açıkalama yapamam. Ben Meclis’ime bağlıyım. F-16 konusunu İsveç’e bağlamaları doğru değil.
Son Körfez seyahatimde 50 milyar dolarlık 13 anlaşmayı imzalamıştık. Şu anda ilişkilerimiz güçlü bir durumdadır.
Demzedelerin normal hayatlarına dönmeleri için çalışıyoruz. Dikey mimari ile değil, yatay mimari ile bu konutları yapacağız.
‘Tek kuşak, tel yol’ Çin bir projesiydi. Temenni ediyorum ki tüm bunlar için kararlı olmamız lazım.
Sayon Modi’nin bu konuda çabaları var. Rusya-Ukrayna savaşını nasıl durdururuz diye çabalıyoruz.
“AB ÜLKELERİ BİZİ 50 YIL BOYUNCA OYALAMIŞTIR”
Avrupa Birliği (AB) meselesini tabi ki görüştük. Charles Michel’in bu konuda tek başına karar verme yetkisi yok. AB ülkeleri bizi bu konuda 50 yıl oyalamıştır. Hala da oylamaya devam ediyor. Sonuç olarak Türkiye olarak biz yolumuza devam ederiz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.