Yabancılardan dikkat çeken ‘Enflasyon Raporu’ analizi

Yeni ekonomi yönetiminin politikaları ve Merkez’in sıkılaÅŸtırma adımlarıyla Türkiye’nin CDS’i iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Morgan Stanley ve Citibank’ın Enflasyon Raporu’na iliÅŸkin analizlerinde, “enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş saÄŸlanana kadar sıkılaÅŸtırmanın devam edeceÄŸine” yönelik kararlılık vurgusu öne çıktı.

Yabancılardan dikkat çeken ‘Enflasyon Raporu’ analizi
Atlas International Group

TCMB BaÅŸkanı Hafize Gaye Erkan’ın son Enflasyon Raporu sunumundaki ifadelerinin yine enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ortaya koymasıyla Türkiye’nin CDS’indeki gerileme yeniden hız kazandı.

Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye’nin CDS’i, 3 Kasım Cuma günü 365 baz puan civarına inerek son 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

Ä°KÄ° YIL SONRA Ä°LK KEZ

Türkiye’nin CDS’i, 27 Temmuz’daki Enflasyon Raporu toplantısında ilk kez basının karşısına geçen Erkan’ın açıklamalarının piyasalarda olumlu karşılanmasının ardından 2 yıl sonra ilk kez 400 seviyesinin altına gerilemiÅŸti.

TL varlıklara yabancı yatırımcı ilgisinde artışı yansıtan CDS düşüşü; devam eden jeopolitik risklere karşın TCMB’nin dezenflasyonun tesis edilmesine yönelik kararlı adımları, Türkiye’nin dış finansmana eriÅŸimi artırmayı sürdürmesi, yabancı yatırımcılarla gerçekleÅŸtirilen görüşmelerden olumlu sinyallerle birlikte devam ediyor.

“SIKILAÅžTIRMA SÄ°NYALÄ° VERDÄ°”

Yabancı yatırım bankaları, Erkan’ın 2 Kasım’daki Enflasyon Raporu sunumuna dair analizlerinde, “enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş saÄŸlanana kadar sıkılaÅŸtırmanın devam edeceÄŸi” kararlılığına vurgu yaptı.

Merkezi ABD’de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley’nin CEEMEA ülkelerine yönelik haftalık raporundaki Türkiye’ye iliÅŸkin deÄŸerlendirmede, TCMB’nin son Enflasyon Raporu’nun 2 Kasım’da Ankara’da açıklandığı hatırlatılarak, son Para Politikası Kurulu (PPK) karar metinleriyle uyumlu olarak yapılan iletiÅŸimin güçlü bir ÅŸekilde enflasyona odaklanıldığını gösterdiÄŸi kaydedildi.

Raporda, Erkan’ın “enflasyonda belirgin bir iyileÅŸme saÄŸlanana kadar sıkılaÅŸtırma adımlarının devam edeceÄŸi” sinyali verdiÄŸi ancak politika faizinin seviyesine iliÅŸkin olarak ileriye yönelik spesifik bir yönlendirmede bulunmadığı belirtildi.

FAÄ°Z TAHMÄ°NÄ° BELLÄ° OLDU

TCMB’nin 2023 yıl sonu enflasyon tahmininde yaptığı güncellemenin temel olarak temmuz ayından bu yana enflasyonda kaydedilen artışları yansıttığı, daha da önemlisi, petrol fiyatları ve yönetilen fiyatlardaki yukarı yönlü revizyonlar gibi dışsal faktörlerin etkisiyle TCMB’nin 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 36’ya revize ettiÄŸi kaydedilen raporda, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:

“Çıktı açığı tahminleri, büyümede 2024’ün ikinci yarısından itibaren önemli bir yavaÅŸlamaya iÅŸaret etmiÅŸtir. TCMB, kümülatif sıkılaÅŸtırma adımlarının etkilerinin görülmeye baÅŸlandığına ve aylık enflasyon eÄŸiliminde düşüşle iç talepte yavaÅŸlamanın ilk iÅŸaretlerine dikkati çekti. DiÄŸer yandan TCMB, enflasyon görünümünde henüz önemli bir iyileÅŸme göremediÄŸini vurgulayarak, bu çerçevede daha fazla sıkılaÅŸtırma sinyali verdi. Sayın BaÅŸkan Erkan, ‘TCMB’nin pozitif reel politika faizine ulaÅŸmayı hedefleyip hedeflemediÄŸi’ yönündeki soru üzerine, ‘TCMB’nin politika adımlarına karar vermek için sadece reel faiz oranlarına odaklanmak yerine enflasyonun tüm belirleyicilerini aylık bazda incelediÄŸini’ ifade etmiÅŸtir.

Kasım ayında politika faizinde 250 baz puanlık artış yapılacağı ve Nisan 2024’te yüzde 40’lık nihai politika faizi seviyesine ulaşılacağına iliÅŸkin tahminimizi koruyoruz. Enflasyon görünümüne baÄŸlı olarak politika faizinin yüzde 40 seviyesine daha erken ulaÅŸma ihtimali de bulunuyor.”

GERÇEKÇİ OLDUĞU VURGULANDI

ABD’li çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler ÅŸirketi Citibank’ın raporunda, TCMB’nin 2023 ve 2024 sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 36’ya yükselttiÄŸi, revize edilen 2023 sonu enflasyon tahmininin genel olarak piyasa beklentisi (yüzde 68) ile uyumlu olduÄŸu ancak 2024 için belirlenen tahmin patikasının üst sınırının olası enflasyon eÄŸilimini daha gerçekçi bir ÅŸekilde temsil ettiÄŸi vurgulandı.

Raporda, ÅŸunlar kaydedildi:

“BaÅŸkan Erkan’ın vurguladığı konular arasında ‘2024 yılının ikinci yarısında baÅŸlayacak olan dezenflasyonun TL cinsi varlıklara yönelik ilginin artışı, iç talebin dengelenmesi ve enflasyon beklentilerinin çıpalanmasıyla destekleneceÄŸi, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş saÄŸlanana kadar sıkılaÅŸtırmanın devam edeceÄŸi, TCMB’nin, 21 Temmuz ve 2 Kasım tarihleri arasında almış olduÄŸu zorunlu karşılık kararları ile piyasadan 1 trilyon TL’nin üzerinde likidite çektiÄŸi, Kur Korumalı Mevduat (KKM) programından çıkış için belirli bir takvim bulunmamakla birlikte TL cinsinden varlıkların cazibesinin arttırılmasına devam edileceÄŸi’ hususları önem arz etmektedir.”

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.