MaaÅŸlarda ‘hedef enflasyon’ propagandası

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zammı bekliyor. Yüksek enflasyon karşısında alım gücünü her geçen gün yitiren yurttaşlar bir nebze de olsa nefes almayı istiyor. Ancak iktidarın asgari ücret planı ise bambaşka.

MaaÅŸlarda ‘hedef enflasyon’ propagandası
Atlas International Group

Yüksek enflasyona mahkum edilen yurttaş ocak ayında yapılacak asgari ücret zammını beklerken iktidar tarafından maaşlarda enflasyon propagandası yapılmaya başlandı.

Ekim ayında TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 61,53 artarken akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluÅŸturduÄŸu ENAG’ın verilerine göre ise on 12 aylık artışı yüzde 126,18’e ulaÅŸtı.

AĞIZ BİRLİĞİ YAPILDI

Ancak iktidarın ve iş dünyasının ağız birliği yaparak asgari ücrette hedef enflasyona göre artış yapılmasını dile getirmesi tepkilere yol açıyor.

Bloomberg HT’ye konuÅŸan Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) BaÅŸkanı Åžekib Avdagiç, asgari ücrete iliÅŸkin, “Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak ÅŸekilde belirlenmeli. Bu alanda tabii ki çalışanların beklentileriyle birlikte piyasanın da dengesini bozmayacak ÅŸekilde karar alınmalı” ifadelerini kullandı.

GeçtiÄŸimiz aylarda ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek’te maaÅŸ düzenlemeleriyle ilgili, “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” açıklamasını yapmıştı.

İKTİDARIN HEDEFLEDİĞİ ENFLASYON ORANLARI

Peki iktidarın bahsettiği hedef enflasyon oranı nedir?

CumhurbaÅŸkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da 2023 yıl sonu beklenen enflasyon tahmini yüzde 65 olarak öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak belirledi.

Eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, ise asgari ücrete yapılacak zammın hedef enflasyona göre belirlemesi durumunda adil olmayacağını belirtti.

Kara, X hesabından yaptığı deÄŸerlendirmede, “EmeÄŸin milli gelir içindeki payı bu haldeyken ücretleri hedef enflasyona göre belirlemek adil deÄŸildir” ifadelerini kullandı.

“Ä°KTÄ°DARIN HEDEFÄ° BÄ°ZLERÄ° YOKSULLAÅžTIRMAK”

‘Vergide adalet, gelirde adalet’ sloganıyla Ä°stanbul’dan Ankara’ya yürüyüş yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK) Genel BaÅŸkanı Arzu ÇerkezoÄŸlu, iktidarın asıl hedefinin yurttaşı yoksullaÅŸtırmak olduÄŸunu vurguladı.

Ülkede düzenin zengini daha da zengin etmek üzerine kurulduğunu söyleyen Çerkezoğlu şunları kaydetti:

“Ãœlkede öyle bir sistem, düzen kuruldu ki, bu düzenin bütün çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için dönüyor. Düzenin bütün çarkları yoksuldan alıp zengine vermek için dönüyor. Gelir, ücret, faiz ve vergi politikasından bütün iktidarın hedefi, bizleri daha fazla yoksullaÅŸtırmak. Biz bunun için yürüyoruz. Bu adaletsiz düzeni, bu zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan düzeni, bizim cebimize el uzatıp sürekli olarak bizi yoksullaÅŸtıran bu düzeni deÄŸiÅŸtirmek için yürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki yaÅŸadığımız bu ağır tablo bir tesadüf deÄŸil. Ãœlkeyi yöneten iktidarın ekonomik politikalarının, tercihlerinin, sınıfsal ve siyasal tercihlerinin sonucudur. Oysa yaÅŸadığımız bu ağır tablonun tam tersi mümkündür. Bu ülkede hepimizin çalışarak ürettiÄŸi toplam deÄŸer, bu ülkenin 85 milyon insanını, işçisini, emekçisini, emeklisini, kadınını, gencini insanca yaÅŸatmaya yeter de artar bile.”

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.