Milyonlarca BaÄŸ-Kur’luya erken emeklilik imkanı!

Emeklilikte YaÅŸa Takılanlar düzenlemesinin yasalaÅŸmasının ardından BaÄŸ-Kurlu esnaf için de bir emeklilik düzenlemesi geliyor. Peki yapılacak olan düzenleme neleri kapsıyor? Ne zaman yasalaÅŸacak? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı. BaÄŸ-Kur’luların emekliliÄŸi için..

Milyonlarca BaÄŸ-Kur’luya erken emeklilik imkanı!
Atlas International Group

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasının ardından Bağ-Kurlu esnaf için de bir emeklilik düzenlemesi geliyor. Peki yapılacak olan düzenleme neleri kapsıyor? Ne zaman yasalaşacak? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

BaÄŸ-Kur’luların emekliliÄŸi için gereken 9 bin prim günü ÅŸartına yeni düzenleme geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin küçük esnafın daha az primle emekli olabileceÄŸi bir model üzerinde çalışıldığının sinyalini verdi. Peki yapılacak olan düzenleme neleri kapsıyor? Ne zaman yasalaÅŸacak? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

Bayram milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada ÅŸu ifadeleri kullandı: Bu çalışmanın temeli daha önceye dayanıyor. EYT yasası çıkmadan önce sayın CumhurbaÅŸkanı buna dair bir bilgilendirme yapmıştı. ‘Biz bütün emeklilik kollarını kapsayan geniÅŸ bir düzenlemeyi hayata sokacağız’ demiÅŸti.

‘EMEKLÄ° SANDIÄžI’NDA Ä°NDÄ°RÄ°M OLACAÄžINI DÜŞÜNMÃœYORUM’

Bu aslında SSK, BaÄŸ-Kur, Emekli Sandığı’nın birleÅŸtirilmesi niteliÄŸinde olabilir. Emekli Sandığı’nı ayırmak lazım. Kesintisiz bir çalışmayı öngörüyor. 25 yıllık bir çalışma. Emeklilik Sandığı’nda BaÄŸ-Kur ve SSK’daki gibi çalışmaya devam etmeme gibi bir durum yok. Kesintisiz bir çalışma hayatıdır. O nedenle Emekli Sandığı’nda 9 bin günden indirim olacağını düşünmüyorum. Asıl sorun SSK ve BaÄŸ-Kur arasındaki prim eÅŸitsizliÄŸi.

‘BAÄž-KUR’LULAR 5 YIL DAHA FAZLA ÇALIÅžARAK EMEKLÄ° OLABÄ°LÄ°YOR’

Burada SSK’lılar 7200 prim günü sayısında kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor. BaÄŸ-Kur’lular 9 bin günde yani 5 yıl daha fazla çalışarak, prim yatırarak emekli olabiliyor.

BaÄŸ-Kur’u ayırmak lazım. ATO BaÅŸkanı Gürsel Baran’ın açıklamasında var. Burada küçük bir esnaf da bir BaÄŸ-Kur’lu veya iÅŸ yeri sahibi olanlar da BaÄŸ-Kur’lu. Bir terziyi ele alalım. Terzinin BaÄŸ-Kur primi daha fazla. Yanında çalışan kalfanın SSK primi daha az. Ama kalfa daha erken emekli olabiliyor.

‘REFORM NÄ°TELİĞİNDE BÄ°R KARAR OLACAK’

Ä°kisi de emekli olduklarında BaÄŸ-Kur, 5 yıl daha fazla prim ödemesine raÄŸmen maaşı SSK’lıdan daha düşük olabiliyor. Bu farklılıkların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu reform niteliÄŸinde bir karar olacaktır.

DÜZENLEME NE ZAMAN HAYATA GEÇER?

Bununla alakalı Meclis kapandığı için bu yasama döneminde olacağını düşünmüyorum. Seçimden sonra yeni dönemde SSK, Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesine ilişkin çalışma başlatılacak. Reform niteliğinde bir karar olacaktır.

Yanında 5 kişiyi çalıştıran ile 10 kişiyi çalıştıran aynı değil. Kademeli bir şekilde bu yapılabilir. Yanında 5 kişi çalıştıran şu günde emekli olabilir. 10 kişi çalıştıran şu kadar günde emekli olabilir denebilir.

‘YENÄ° DÖNEMDE HEPÄ°MÄ°Z ÇALIÅžMAYI GÖRECEĞİZ’

Ya da aylık baÄŸlanma oranları BaÄŸ-Kur’luların daha yüksek olabilir. Zamanla 10 kiÅŸi çalıştıran bir esnaf 15 kiÅŸi de çalıştırabilir. Belli çalışan sayılarına bölünüp 9 bin prim günü sayısının esnetilmesi söz konusu. Yeni dönemde hepimiz bu çalışmayı göreceÄŸiz.”

SSK VE BAÄž-KUR’LULAR İÇİN FARK NE?

SSK’da 7 bin 200 prim günü ile kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduÄŸunda emekli olabilirken bu durum BaÄŸ-Kur’lularda farklı.

BaÄŸ-Kur’lular kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaÅŸ ve 9 bin prim günü koÅŸullarını saÄŸlanması durumunda emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.