Türk devletler Teşkilatı! Ortak Türk alfabesi -5

Tarihi seyri içinde Türk dilinin kronolojisi..! İlk dört yazımda dünden bugüne tarihi seyrinde Türk dilinin geçirdiği aşamalarını sizlerle paylaştım! Merkezi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisinden yapılan açıklamada, Türk Akademisi..

Türk devletler Teşkilatı! Ortak Türk alfabesi -5
Atlas International Group

Tarihi seyri içinde Türk dilinin kronolojisi..!

İlk dört yazımda dünden bugüne tarihi seyrinde Türk dilinin geçirdiği aşamalarını sizlerle paylaştım!

Merkezi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisinden yapılan açıklamada, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısına dikkat çekildi!

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL’IN “ORTAK TÜRK ALFABESI” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR..!

Burada dünya tarihine bir kayıt düşmek istiyorum.!

Türkiye’de 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizde büyük bir atılım yaparak Türkiye’yi dünyaya açan rahmetli başbakan ve daha sonra bir takım ayak oyunlarıyla Cumhurbaşkanlığına seçtirilerek pasifize edilmek istenen benim de kadrosunda başdanışman olarak rahmetli Adnan Kahveci Bakanla birlikte görev yaptığım kadro içindeki Türk dünyası sevdalılarının yolu açılmıştı!

KÜRESEL GÜÇLER, TURGUT ÖZAL’IN “ADRİYATİKTEN ÇİN SEDDİ’NE TÜRK DÜNYASI PROJESİNİ” SABOTE ETMEK IÇIN DÜĞMEYE BASTILAR!

Özal, Türkiye içindeki siyasi ayak oyunlarıyla başbakanlıktan indirilip cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk seferini Kazakistan’a, Özbekistan, Kırgızistan ve Azerbaycan seferini yaparak Türk devletleri teşkilatını toparlamak isteme fikrini liderlerle konuşmuştu!

Sovyetler birliği dağıldıktan sonra bağımsız olan bu devletler anayasalarını kendileri yazmış ve devletlerin dili olarak Türk dili kaydını düşmüşlerdir!!

33 YIL ORTAK TÜRK ALFABESİNİ BEKLETEN GÜÇ!

Bakın buraya yazdığım bu konu tarihi bir gerçek ve kayıttır, ama maalesef 33 yıldır bu konulardan hiç bahsedilmemektedir!

Ne zaman ki Turgut Özal, 1991 yılında aşağıda da ilk Türk alfabesinin temellerinin atıldığı ve karar alındığı günden sonra ve dünyayı idare eden küresel güçler Türk birliğini engellemek Adriyatik’ten Çin Seddi’ne birliğin önünü alabilmek ve ülkelerde sözde bilim adamı devlet adamı gibi satın aldıkları güçler vasıtasıyla ülkelerinde düğmeye basmıştır!

Bütün Türk devletlerinin örnek olarak Azerbaycan’da Elçibey yönetiminde kurulan bağımsız devletin anayasadaki dili Türk dili iken daha sonra gelen Haydar Aliyev döneminde anayasada Azerbaycan devletinin dili “Azerbaycan dilidir” diyerek değiştirilmesini Kazakistan, Özbekistan ve diğer Türk devletleri aynı uygulamayı yapması manidardır!

Dünyada Birleşmiş Milletler’in gıda etiketlerinde kullanılan beş dilinin 6.’nın dili de Türk dili olmasını engellemişlerdir!!!

TÜRK’E, TÜRK DÜNYASINA VE TÜRKÇEYE YAPILMIŞ EN BÜYÜK İHANET BU ENGELLEME OLMUŞTUR!

Küresel şeytanın; TDT üzerindeki baskı ve etkileri ile 33 yıl bu mesele gündeme getirilememiştir..!

1991 YILINDAKİ KOMİSYON, TURGUT ÖZAL’İN TALİMATIYLA OLUŞTURULMUŞTUR!

Açıklamada, TDT üyesi ülkelerden oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üyelerinin katıldığı toplantıda ilk olarak 1991’de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı şekilde gözden geçirildiği ve komisyon üyelerinin bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptıkları vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir.”

Açıklamada, toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi bir önem taşıdığına dikkat çekilerek “Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederken, onların dil ve kültür mirasını da korumaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu olarak bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür edilen açıklamada, “İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi’nin uygulanmasını etkin şekilde desteklemeye davet edilmektedir” ifadesine yer verilerek bir an önce hayata geçirilmesi için kararlar imza altına alındı ve TDT üyelerine tebliğ edildi!

İnşallah en kısa zamanda hayata geçecek olan ortak Türk alfabesi sonrasında ortak imla kılavuzları ve ortak sözlükler ve alfabenin basılması dünyaya dağıtılması Türk devletler teşkilatının birliği açısından en önemli bir adımdır..!

TURGUT ÖZAL’IN HAYATINA MAL OLAN ÇALIŞMA, ORTAK TÜRK ALFABESİ!

1991 yılında atılan bu adım o zamanın küresel güçleri tarafından engellenmiş rahmetli Turgut Özal, bu gayretini hem makamından indirilerek hem de hayatıyla bedel ödeyerek vermiştir!!

TDT; “ORTAK TÜRK ALFABESİ” İLE KIZILELMA HEDEFİNİ BİR ADIM DAHA ÖTEYE TAŞIMIŞTIR!

Türk Devletleri Teşkilatı liderlerine ve emeği geçen bilim adamlarına ve destek verenlerine; Türkistan- Fergana Vadisi’nden ataları Anadolu’ya yerleşmiş oğuz neslinden bir Türk evladı gibi teşekkür ediyorum!

Yukarıda yazdığım bu bilgileri tarihe kayıt düşerek yeni nesillere ve insanlığa tebliğ etmenin, duyurmanın mutluluğunu yaşıyorum..!

Bu serinin son yazısı; 2040 vizyonu ile devam edecek!

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.