Son günlerde vatandaşlarımız özel hastanelerin kapısını aşındırıyor. Devlet hastaneleri yerine özel hastanelere olan talep artmış durumda. Vatandaşlarımız devletin hastanelerine ulaşım zorluğu nedeniyle özel hastaneleri seçtiklerini ifade ediyor. Hastanelerin şehirdışında yeniden..
Sağlık ‘sektör’ mü oldu?
Sağlıkta yaşanan değişimin faturasını vatandaş mı ödüyor?
Özel sektör vatandaşa ne gözüyle bakıyor, hastası mı, müşterisi mi?
Özel hastaneler hem devletten hem vatandaştan mı ödeme alıyor?
Özel hastaneler yeterince denetleniyor mu?
Özel hastanelerin dediği dedik çaldığı düdük mü?
Haber merkezimize gelen şikayet ve bildirimlerden yola çıkarak, yukarıda yer verdiğimiz sorular üzerine, özel hastanelerde tedavi gören vatandaşa ve yakınlarına sorduk. “Özel Hastane mi, Lüks Otel misiniz?
Kamuoyunu aydınlatıcı çalışmamızı vatandaşımızın anlatımıyla okuyucularımıza ulaştırıyoruz.
ÖZEL HASTANELER TALEP ARTIŞINA HAZIR MIYDI?
Memleket ve Devlet Hastaneleri’nin kapatılıp illerde yeniden şehrin dışına yapılan Şehir Hastaneleri vatandaşı adeta ‘sektör’ haline gelen özel hastanelerin kucağına itiyor.
“Vatandaşımız özel hastanelerde hem hastasını doğru dürüst tedavi ettiremiyor, hem kendi sağlığı tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor, hem de tavuk gibi yolunuyor.” Bu iddiaları araştırdık ve konuyu özel hastanelerden hizmet alan hasta ve hasta yakınlarına hastane çıkışlarında sorduk. Oldukça manidar cevaplar aldık.
Konuyla ilgili bazı özel hastanelerde tedavi hizmeti almış vatandaşlarımız ‘özel hastane’ tecrübelerini şöyle sıraladılar.
FİZİKİ KOŞULLAR YETERSİZ
Bursa’da bulunan çok sayıda kamuya ait hastanenin kapatılarak cihaz ve kadroların Şehir Hastanesi’ne taşındığını, bu nedenle merkezde bulunan özel hastanelerde yoğunlukların yaşanıldığını ifade ettiler.
Hasta ve hasta yakınları, özel hastanelerin fiziki koşullarının kötü, koridorların dar olduğunu, bekleme alanlarında sıkıntılar yaşadıklarını, uzun süre asansör sırası beklediklerini, özellikle 60 yaş üzeri hastaların doktora ulaşmakta zorluklar yaşadıklarını, özel hastane olmasına rağmen muayene için randevu almalarına karşın saatlerce kuyrukta beklediklerini söyleyerek Sağlık Bakanlığı’nı acil göreve davet ettiler.
ÖDEME YAPMADAN YÜZÜMÜZE BAKILMIYOR
Bursa’nın Yıldırım İlçesi’nde yıkımı yapılan devlet hastanesi yakınındaki bir özel hastane çıkışında yapılan röportajda ise bakınız vatandaşlarımız ne dediler?
Hastaların genellikle yaşlılardan oluştuğunu ve bu nedenle her hastanın refakatçı ile geldiğini, bunun da yoğunluğu katladığını belirten İ.D. şöyle devam etti: “Hastaneye geldiğimde muayene sırasında 228 hasta olduğunu gördüm. Her hastanın yanında refakatçi olarak bir kişi gelse sayı 500’lere kadar çıkıyor. Bu hastanenin bu kadar kişi için kapasitesi var mı? Burada üst üstte doktora derdimizi anlatmak için bekliyoruz, şehir hastanesi ise hem çok uzak hem de neredeyse randevu almak imkansız gibi bir şey.” Dedi.
Hastalardan S.G. ise rahatsızlığı nedeniyle evinin yakınındaki özel hastanenin acil bölümünde sürekli izdihama şahit olduğunu vurgulayarak “ Hani ücretsiz bakılıyordu. Para vermeden kimse yüzünüze bakmıyor. Acillerde içeri giriyorsun çıkamıyorsun. Hastalar o kadar çok ki doktorlar odalarına ulaşamıyor. Havasızlıktan bayılanlar bile oluyor.” Dedi.
Röportajımızı duyan bir hasta yakını ise “Yakınlarımızı hastanelere götürmekten çok tedirgin oluyoruz, hasta olmayanın da hasta olması neredeyse kaçınılmaz. Buraya sağlam gelen hasta çıkacak. Biz şimdi çıktık gidiyoruz, bu hastanede araç park yeri bile yok otopark olarak nereyi gösterip de ruhsat aldılar çok merak ediyorum,” diyerek yaşadığı diğer sorunları dile getirmiş oldu.
HASTANE Mİ LÜKS OTEL MİSİNİZ
Özel hastanelerdeki bir gecelik oda fiyatları ise lüks otel fiyatlarını aratmıyor. Özel hastanelerin Bursa’da bir gecelik fiyatları bin 500 liradan başlarken Bursa’da otel fiyatları 800 ila bin 200 lira arasında değişiyor. Hastaların kendi insafına kalmasını fırsat bilen özel hastaneler, vatandaşa tatil beldelerindeki gibi yüksek fiyat çekiyorlar.
Yakınını Bursa Büyükşehir Belediyesi yakınındaki, şehrin tam merkezindeki bir özel hastaneye götüren Ş.P. ‘Hasta babamızı yatıracaklarını söylediler. Bizden oda parasını ödememizi istediler, bir gece oda parası için Bin 500 TL ödeyin gelin dediler. Parayı ödedik. Sonra boş odamız yok dediler. Babam koridorda yatakta refakatçi annem de sandalyede babamızın başında sabaha kadar bekledi. Ertesi gün hastanızı Şehir Hastanesi’ne götürün durumunda ciddiyet var dediler. Oda parasını geriye istedim. Babanıza bir sürü ilaç serum verdik parayı ödeyemeyiz dediler. Yani bir akşamda tam oda parası kadar mı masraf oldu, az olduysa verin para üstünü, yok yetmediyse ben ödeme yapayım kardeşim! Aslında babamız Kıbrıs Gazisi tüm tedavi masraflarını devlet karşılıyor. Hastamızın durumu ciddi olduğu için çok uğraşamadık. Bir de madem hastanın durumu ciddi, neden koridorda sabaha kadar beklettiniz. Dümeni kurmuşlar hasta insanları veya yakınlarını soyuyorlar. Devletin sıkı bir denetleme yapması gerekir.Cumhurbaşkanımızdan rica ediyorum. Şimdi bu hastane sahibi benden aldığı parayı hak etti mi? Helal para mı kazandı? Ben nasıl hakkımı helal edeyim? İşte o özel hastane burası! Biz ve bir çok yakınım geliyorduk sahipleri mütedeyyin diyerek, bir daha ne ben gelirim ne yakınlarımı gönderirim. ‘ Şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.