Uzmanından ‘kızamık virüsü’ hakkında uyarılar

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Åžener, Türkiye’de hızla artan kızamık vakalarına karşı uyarılarda bulunup masum bir hastalık olmadığını söyledi. Åžener, “Bu kiÅŸilerin ciddi kesimi kayıtsız olduÄŸu için çocukluk çağı hastalıkları aşılarının yapılmama durumu var” dedi.

Uzmanından ‘kızamık virüsü’ hakkında uyarılar
Atlas International Group

Tarihi çok eskilere dayanan, milyonlarca çocuk ve yetiÅŸkinin sakat kalmasına yol açan, bulaÅŸtırıcılığı yüksek kızamık hastalığında Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün (DSÖ) bildirdiÄŸi rakamlara göre, ocaktan beri vaka sayısı sürekli artıyor.

Ä°zmir Katip Çelebi Ãœniversitesi Atatürk EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Åžener, kontrolsüz nüfus artışının hastalığın artışında etkili olduÄŸunu söyledi. Kızamığın sadece insanlarda enfeksiyon oluÅŸturan bir hastalık olduÄŸuna dikkat çeken Åžener, toplumun özellikle aşı ile korunabildiÄŸini kaydetti.

“ARTMASINI ÖNLEMENÄ°N TEK YOLU AÅžIDIR”

Çocukluk çağı hastalıkları içinde aşıyla korunabilen hastalıkların pek çoÄŸunun doÄŸada hayvanlarda da görülebilirken kızamığın sadece insanlar arasında görülen bir hastalık olduÄŸunu belirten Åžener, “Hastalığın kümelenmesi ya da olgu sayılarının artmasını önlemenin tek yolu aşıdır. Bir toplumda bağışıklık oranı yüzde 96’nın altına düştüğünde kızamık virüsünde kıpırdanma baÅŸlar. Bu doÄŸal bir süreçtir. 1990’lı yılların sonlarında ve 2000’li yılların ortalarında bu durum yaÅŸanmıştı. Kızamık deyip geçmeyin, aynı zamanda ölümcül bir hastalıktır. Aşılanmamış kiÅŸiler kızamık geçirdiÄŸinde yoÄŸun bakıma yatma riski vardır. Ayrıca ilerleyici nörolojik bir hastalığa maruz kalabilir. Hatta ömür boyu bu hastalıkla birlikte yaÅŸayabilir” dedi.

‘Ä°STANBUL’DAKÄ° ARTIÅžI DÄ°KKATLÄ° Ä°ZLEMEK GEREK’

Çocukluk çağında aşılanmanın büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Åžener, son 6 ayda kızamık olgu sayılarındaki kıpırdanmanın özellikle Ä°stanbul temelli olduÄŸunu vurguladı. SaÄŸlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre hastalığın henüz salgın aÅŸamasında olmadığını belirten Åžener, yine de çok dikkatli olmak gerektiÄŸi konusunda uyardı. Prof. Dr. Åžener, “GeçmiÅŸte Covid 19’la birlikte farklı dönemlerde gördük ki, Ä°stanbul’da baÅŸlayan salgın hastalıklar Türkiye’nin genelinde ciddi sorunlara neden olur. Çünkü Türkiye’deki her 5 kiÅŸiden 1’i Ä°stanbul’da yaşıyor. 20 milyon nüfuslu bir ÅŸehirdeki artışı dikkatli izlemek gerekir. Toplumu bu konuda bilinçlendirmek lazım” diye konuÅŸtu.

Pandemi döneminde hem dünya hem Türkiye genelinde aşı karşıtlığının ve aşı yaptırmama eğiliminin yaygınlaştığını belirten Şener, Türkiye’deki göçmenlere dikkat çekti.

KESİNLEŞMİŞ OLGU SAYILARINA DİKKAT ÇEKTİ

Göçmenlerin bulaşıcı hastalıklar açısından ciddi bir tehdit olduÄŸunu ifade eden Åžener, “Bu kiÅŸilerin ciddi kesimi kayıtsız olduÄŸu için çocukluk çağı hastalıkları aşılarının yapılmama durumu var. Türkiye’nin yıllık nüfus artışı belli. Aile hekimliÄŸi çocukluk çağı aşılarının yüzde 90’ını yapıyor. Kızamıktaki kıpırdanma eÄŸer Türk nüfusta da aşıdan kaçanlara yansırsa ülkenin genelindeki yaygın kızamık kümelenmesi salgına dönebilir. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün rakamlarına göre ocak ayından bu yana kızamık tanılarında artış var. Ancak çocukluk çağı döküntülü hastalıklar birbiriyle karışıyor. Kızamıkçık ve diÄŸer hastalıkların hepsi kızamığı taklit edebilir. Döküntüler oluÅŸturabilir. KesinleÅŸmiÅŸ olgu sayılarına bakmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.