Ezber bozan kolesterol-zeytinyağı gerçeği!

Dönem dönem mücadele ettiğimiz fazla kilolarımızdan yani dolayısıyla yağlarımızdan kurtulmanın sayısız yolu olduğu ifade ediliyor. Ancak öncesinde vücudumuzdaki yağlarla barışmamız gerektiğini bilmemiz önemli. Korkulu rüyamız haline gelen yağlarımız gerçekten düşünüldüğü..

Ezber bozan kolesterol-zeytinyağı gerçeği!
Atlas International Group

Dönem dönem mücadele ettiğimiz fazla kilolarımızdan yani dolayısıyla yağlarımızdan kurtulmanın sayısız yolu olduğu ifade ediliyor. Ancak öncesinde vücudumuzdaki yağlarla barışmamız gerektiğini bilmemiz önemli. Korkulu rüyamız haline gelen yağlarımız gerçekten düşünüldüğü kadar kötü mü ya da bir başka deyişle vücudumuzdaki yağların hepsi bizim için zararlı mı? Araştırmalar, vücudumuzdaki yağları yakmak için belli yöntemler olduğunu ortaya koyuyor peki ama nasıl? Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğluvücudumuzdaki zararlı yağlardan kurtulmanın 3 sırrını paylaşırken, doğru bilinen yanlışlara da açıklık getirdi.

FAZLA YAĞLARIN OLDUĞU BÖLGE ÖNEMLİ

Kimileri yağların çok tehlikeli olduğunu düşünüyor kimileri ise yağlarla yaşamayı öğrenmek gerektiğini hatırlatıyor. Aslında her iki fikir de doğru olmayabilir. Uzmanlara göre fazla yağlar ve yağların bulunduğu bölge oldukça önemli. Yağlarımızla yaşamayı öğrenmek yerine ise dengeli beslenme ve hareketin gerekliliğini kabul etmek daha mühim. Beslenmemizin yapı taşlarından biri olan yağlar vücudumuz için oldukça gerekli.

Enerji depolamak gibi muhteşem faydalara sahip olan yağlar öte yandan kalp damar hastalıklarına ve obezite gibi kitlesel sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Bu noktada vücudumuzdaki hangi yağın faydalı, hangi yağın zararlı olduğunu bilmek ve zararlı yağları yok etmek için uygun yöntemi bilmek önem taşıyor.

‘SONBAHAR AYLARINDA YAĞLANMAYA BAŞLIYORUZ’

Vücuttaki yağlanmanın mevsime bağlı olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, özellikle sonbahar aylarına dikkat çekti. Bütün canlıların sonbaharda yağlanmaya başladığını ve bunun bir nevi kışa hazırlık olduğunu belirterek bu süreçte depolanan yağların kışın gerektiğinde soğuğa karşı koruduğunu ve enerji deposu rolü üstlendiğini de ekledi.

Vücudun aşırı yağlı olması zararlı olarak kabul ediliyor. Peki vücudun olması gerekenden az yağ oranına sahip olması tehlikeli mi? Akıllardaki bu soruyu Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu şu şekilde cevapladı:“Vücudun yağ oranının az olmasının hiçbir zararı yok. Zaten yağ oranı çok çok düşük olan kişi sayısı oldukça az. Buradaki en büyük sorun fazla yağlanmalardan kaynaklanıyor.”

HEM İÇERİDE HEM DE DIŞARIDA DEPOLANIYOR

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, cilt altında görülen yağlanmanın zararlı olmadığını ancak dışarıdan görünmeyen, karnın içinde olan ve biseral yağlanma olarak adlandırılan yağların iç organlara olan olumsuz etkisini vurguladı. Peki hepimizin bildiği ancak çoğumuzun göz ardı ettiği iç organ yağlanması hangi sorunlara yol açabilir? Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu şunları söyledi:

EZBER BOZAN 4 SORU 4 CEVAP

1- ‘Yağ eşittir kolesterol’ anlamına mı geliyor?

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: Fazla yağ tüketimi dediğinizde burada yağın cinsi çok büyük önem taşıyor. Hayvansal yağlardan et, tavuk, yumurta, peynir bunlar doymuş yağlardan ve kolesterolden zengin besinlerdir. Bu besinler kolesterolü bir miktar yükseltir. Vücutta oluşan aşırı yağlanma ise kolesterolü beraberinde getirir. Şişman kişiler hem şekerden hem yağlardan aşırı zengin beslenen insanlardır, bunlar da karaciğer yağlanmasına beraberinde kolesterol ve triglerisitlerin yükselmesine neden olur.

‘KOLESTEROLÜ YÜKSEK OLAN HERKES KALP DAMAR HASTASI OLMUYOR’

2- Kolesterol her zaman kötüye mi işaret eder?

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: Kolesterol her zaman kötüye işaret değildir. Kolesterolü yüksek olan her kişi kalp damar hastası olmuyor. Kolesterolü tamamen normal olup kalp ameliyatlarına gelen de var. Burada önemli olan kolesterolle birlikte şeker hastalığı ve enflamasyonun (bağışıklık sisteminin organları enfeksiyondan ve yaralanmadan korumaya çalışması esnasında meydana gelir) olup olmadığıdır. Enflamasyon burada çok önemli bir belirleyici faktör.

3- Aşırı zeytinyağı tüketmek bizi daha sağlıklı yapar mı?

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: Zeytinyağı sağlıklı da olsa yağ yağdır ve zeytinyağlarda yüksek oranda kalori içerir. Her zaman söylediğim gibi bir şey faydalı diye çok tüketmek o besinin sizin için daha faydalı olduğu anlamına gelmez. Zeytinyağını da diğer besinler gibi faydalı kullanmak gerekir.

‘VÜCUT KİTLE İNDEKSİ SAĞLIKLI BİR GÖSTERGE DEĞİL’

4- Vücut kitle indeksi yüksek biri sağlıksız mıdır?

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu:Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksi çok sağlıklı bir gösterge değil. Örneğin kas kütlesi yüksek sporcu birinin vücut kitle indeksi de hesaplamalar sonucunda yüksek çıkar ancak burada herhangi bir sağlıksızlık söz konusu değildir. Vücut kitle indeksinden ziyade göbek çevresinin boya olan oranına bakılması gerekir.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.