Aşırı sıcak bal üretimini yüzde 60 düşürdü

Kışın kurak, yazın da aşırı sıcak geçmesi bal üretimini olumsuz etkiledi. Arıların erken kuruyan çiçeklerden polen toplayamaması nedeniyle bal üretimi yüzde 60’tan fazla düştü.

Aşırı sıcak bal üretimini yüzde 60 düşürdü
Atlas International Group

Trakya’da etkili olan aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle bal üretiminde geçen yıla göre büyük oranda düşüş yaÅŸandı.

Zengin bitki çeÅŸitliliÄŸi ve florasıyla Türkiye’nin önemli bal üretim merkezlerinden olan Trakya’da bu yıl olumsuz hava koÅŸulları arıcıları maÄŸdur etti.

Kış aylarında başlayan kuraklığın, yaz aylarında aşırı sıcaklarla devam etmesiyle arılar kuruyan çiçeklerden istenen nektar ve poleni toplayamadı.

“5-6 GÃœNDE ÇİÇEKLER DÖKÃœLDÃœ”

Edirne Arı YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi BaÅŸkanı ErdoÄŸan Altınordu, kuraklığın olumsuz etkilerinin bu yıl derinden hissedildiÄŸini belirterek, “Sıcaklar çok olumsuz etkiledi, bunun yanında kış aylarındaki kuraklık nedeniyle de ciddi verim kaybı var. Normalde çiçeklenme dönemi 20-25 gün süren ayçiçekleri bu yıl 5-6 günde çiçeklerini döktü. Bu çiçeklerden nektar toplanamaz hale geldi.” dedi.

Arıcıların bu yıl beklentilerin çok altında bal hasat ettiÄŸine dikkati çeken Altınordu, “Edirne’de normal ÅŸartlarda yılda ortalama 65-70 bin teneke bal elde ediliyordu, Trakya geneline baktığımızda yaklaşık 220 bin tenekelik bir üretim vardı. Bu yıl Edirne ve Trakya genelinde yüzde 60’tan fazla verim kaybı var.” ifadesini kullandı.

“ARILAR SANDIKLARI TERK EDÄ°YOR”

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Başkanı Nuri Çalışkan ise bu yılki iklim değişikliğinin, arıları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Arıların, aşırı sıcaklardan dolayı popülasyonlarını arttırmadıklarını ifade eden Çalışkan, buna bağlı olarak sandıkların boşaldığını kaydetti.

Koloni başına ortalaması 16 kilogram civarında olan bal veriminin sıcaklıklara baÄŸlı olarak 8-9 kilograma kadar düştüğünü bildiren Çalışkan, “Nüfus kaybı olduÄŸu gibi bir de koloniler sandık terk ediyor. Yani bulunduÄŸu sandıktan çıkıp gidiyor. Zaten nüfus çok az bu sıcaklık onları o kadar etkiledi ki siz besleseniz bile mesela kek vermeye çalışıyoruz elimizden geldiÄŸince. Åžimdi bu sağımdan sonra sıvı beslemeye geçeceÄŸiz kendilerini toparlasınlar diye ama bakıyorsunuz sandığı terk etmiÅŸ arı, gitmiÅŸ. Bu da aşırı sıcaklıklardan kaynaklanıyor. Bal verimi düştü onun yanında arılar da sıcaklıktan sandıkları terk ediyor.” diye konuÅŸtu.

İKİNCİ SAĞIMDA ARTMASI GEREKİRKEN DÜŞTÜ

Sandıkta nüfus düştükçe arının hastalanmasına da neden olduğunu vurgulayan Çalışkan, ne yapacaklarını bilemediklerini dile getirdi.

Bu yıl bal veriminin de düştüğüne iÅŸaret eden Çalışkan, “Yaklaşık 1,5 ay önce sağım yaptığımızda verim biraz daha iyiydi. Biz iki defa bal sağımı yaparız, ilk sağımda ne çıktı 10 teneke, ikinci sağımda bunun iki katıdır, hesap böyledir. Ä°lk sağımda 10 teneke çıktıysa ikinci sağımda 20 teneke bal almamız gerekirken yarıya düştü hatta bu kadar bile yok. Arıda nüfus düştüğü gibi verim de düşüyor.” bilgisini paylaÅŸtı.

“KOVAN BAÅžI 6 KÄ°LOYA KADAR DÜŞTÃœ”

Kırklareli’nden arıcı Emrah Akol da Trakya’da son yıllarda ilkbahar ile yaz aylarında neredeyse yağış yaÄŸmadığını, kuraklığa baÄŸlı olarak meraların kahverengiye büründüğünü aktardı.

Kuraklıktan arıların olumsuz etkilendiÄŸini belirten Akol, “Geçen yıl 200 kovan arıdan 3 ton bal alırken bu sene 500 kovan arıdan 3-3,5 ton balı zor alıyoruz. Sayı ikiye katlanmışken aynı verimi zor elde ettik diyebiliriz. Geçen yıllarla kıyaslarsak kovan başı 15-17 kilogram bal alıyorduk meÅŸede (meÅŸe balı) bu sene kovan başına aldığımız ürün neredeyse 7 ve 6 kilograma kadar düştü.” açıklamasında bulundu.

AYÇİÇEĞİ ETKİSİ

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk ise kuraklık nedeniyle bal üretiminin geçen seneye göre yarı yarıya düştüğüne dikkati çekti.

Trakyalı arıcıların “ham maddesinin ayçiçeÄŸi olduÄŸunu” vurgulayan Aslantürk, bu sene yaÅŸanan kuraklıktan dolayı tüm üreticilerin etkilendiÄŸini belirtti.

Aslantürk, polen olmamasından dolayı arının yavru yapamadığını, kolonilerin zayıf düştüğünü dile getirerek, “Ayçiçekleri bu sene kuraklıktan dolayı çok zayıftı. Çiçek dönemi çok kısa süre sürdü. Neticede arı, bal taşıyamadı. 3 gün gibi bir süre içerisinde geçen yıla göre yüzde 50’nin altında bir bal taşındı. Kuraklığın etkisiyle bizde bal verimi yüzde 50’nin altına düştü.” dedi.

Selman Aslantürk, kuraklık nedeniyle arıcılara destek verilmesini istediklerini söyledi.

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.