FAO: Küresel gıda fiyatları Temmuz’da yıllık bazda düştü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi’ne göre, Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 123,9 puana yükselirken yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,8 geriledi. TÜİK verilerine göre ise Türkiye’de gıda fiyatları…

FAO: Küresel gıda fiyatları Temmuz’da yıllık bazda düştü
Atlas International Group

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) , gıda emtia sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerin izlendiği Temmuz ayı Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı.

Verilere göre, gıda fiyat endeksi, Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 123,9 puana yükseldi. Gıda fiyatları, Temmuz ayında geçen yılın aynı döneminin ise yüzde 11,8 altında gerçekleşti.

TÜİK’in açıkladığı verileri göre ise Türkiye’de fıda fiyatları Temmuz’da aylık yüzde 7,71 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 60,72’lik yükseliş kaydetti.

Gıda fiyatları, Temmuz ayında Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sona ermesi ve pirinç üzerindeki yeni ticari kısıtlamalarının etkisiyle arttı.

Gıda endeksindeki artışa Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin 7 aylık düşüşün ardından Temmuz ayında yükselmesi katkı sağladı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Temmuz’da aylık yüzde 12,1 artarak 129,8 puan oldu. Temmuz ayındaki bu belirgin artış, ayçiçeği, hurma, soya ve kolza yağlarındaki yüksek dünya kotasyonlarından kaynaklandı.

Ayçiçek yağı fiyatları, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ni sona erdirme kararının ardından bölgeden ihraç edilebilir arza ilişkin belirsizlikler nedeniyle aylık bazda yüzde 15’in üzerinde artış gösterdi.

Tahıl Fiyat Endeksi Temmuz’da bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 düşerek 125,9 puan oldu. Tahıl Fiyat Endeksi geçen yılın aynı dönemine kıyasla da yüzde 14,5 azaldı.

Bununla birlikte uluslararası buğday fiyatlarının 9 aylık düşüş eğilimi, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin bitmesi kararıyla birlikte Temmuz’da yüzde 1,6 artarak sona erdi.

Kanada ve ABD’de devam eden kurak koşullar da buğday fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.

Pirinç fiyatları Temmuz’da yüzde 2,8 artarak 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Artışa, Hindistan’ın pirinç ihracatını yasaklaması ve Asya’daki alımların baskısı katkı sağladı.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Temmuz’da aylık bazda yüzde 0,4, Et Fiyat Endeksi yüzde 0,3 ve Şeker Fiyat Endeksi yüzde 3,9 geriledi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.