6 Haziran 2018’de yürürlüğe giren ve Yapı Kayıt Belgesi tebliğinin mağduriyetlere yol açtı. İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, 6 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan tebliğin, yapıların kayıt altına alınması ile..
6 Haziran 2018’de yürürlüğe giren ve Yapı Kayıt Belgesi tebliğinin mağduriyetlere yol açtı.
İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, 6 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan tebliğin, yapıların kayıt altına alınması ile ilgili birçok mağduriyetlerin yaşandığını söyledi.
Hacıoğlu, “31 Aralık 2017 ye kadar olan yapıları kapsar’ vurgusu hiçbir şekilde yapılmadığından, vatandaş 2018 ve 2019 yıllarında yapmış olduğu yapılar için de başvurusunu yapmıştır. Burada çok büyük bir yanılgı yaşanmıştır” dedi.
Dernek Başkanı İbrahim Hacıoğlu sözlerini, “Bunların en sonuncusu 6 Haziran 2018 tarihinde çıkartılan İmar Barışı yasası. 03 Mayıs 1985 tarihli 3194 sayılı İmar Kanununa geçici 16 maddesi eklenerek 31 Aralık 2017 tarihine kadar ruhsat alamamış ya da ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmayı amaçlamış olsa da, yasadaki ve sonrasında uygulamadan kaynaklı bazı eksiklikler yüzünden vatandaş yasayı anlayamamış, bu sebepten yanılgı içerisine girmiştir” şeklinde sürdürdü. Yasanın uygulama yönetmeliğinin 2 yıl sonra idarelere yollandığı için de idaredeki çalışanların da yasanın detaylarına tam manada hakim olamadıklarını belirten İbrahim Hacıoğlu şöyle konuştu; ” Bilindiği üzere 2018 yılında çıkartılan ve 10 Milyon üzerinde başvuru alan İmar barışı yasası uygulamadan kaynaklı bazı eksikler yüzünden Milyonlarca Yapı Kayıt belgesinin iptal edilmesine sebep olmuştur. İptal edilen bu belgeler neticesinde vatandaşlara ağır idari para cezaları, mahkemelerde yargılanma süreçleri, hapis kararları, sicil lekelemeleri ve hatta yapının yıkım kararları gibi süreçler işlemiştir.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve DP İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş’tan imar mağdurlarına destek geldi.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk; “2018 Yılında çıkartılan İmar Barışı’nın umut dolu vaatlerine inanarak, devlete güvenerek Yapı Kayıt Belgesi alan ve belgeleri sonradan iptal edilen vatandaşlarımızın mağduriyetini TBMM’de dile getirdik. Devlet, kendi vatandaşının belini bükecek, gözünü korkutacak değil, ona kol kanat gerecek bir baba olmalıdır. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuna ne oldu? Türkiye’nin bu büyük sorununu, vatandaş ve kamu tarafındaki hassas dengeyi de gözeterek en kısa sürede çözmeliyiz.” dedi.
DP İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş; “AKP 2018 yılında İmar Barışı çıkarttı. Devlete güvenerek Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşlar, milyonlarca lira harcayarak arsalarına ev yaptı. İktidar, bazı belge sahiplerinin belgelerini sonradan iptal ederek evlerini yıktı, binlerce kişiyi evsiz bıraktı, milyarlarca liralık milli serveti hafriyata çevirdi. Üstüne bir de yıkım paralarını vatandaşa ödetti. Vatandaş devletine güvenemeyecek mi? Devletin itibarını 5 paralık ettiniz!” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.