İYİ’ler Beton Kentte Geçit Vermeyecek!

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, Odunluk bölgesinde yapılması planlanan Betonkent’e ‘Hayır’ diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İYİ Parti Bursa İl Başkanı İsmail Kaya, İyi Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ve birçok vatandaşın..

İYİ’ler Beton Kentte Geçit Vermeyecek!
Atlas International Group

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, Odunluk bölgesinde yapılması planlanan Betonkent’e ‘Hayır’ diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İYİ Parti Bursa İl Başkanı İsmail Kayaİyi Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ve birçok vatandaşın da katıldığı basın açıklamasında Odunluk Bölgesi’nde yapılması planlanan Betonkent’i desteklemediklerini duyurdular.

Milletvekili Selçuk Türkoğlu; “Bursa’nın kalbine sapladığınız hançerin yarası kapanmadan Bursa’nın her yerine yüksek blokları diktiniz! Şehrin katliamına göz yummayacağız!” dedi.

İl Başkanı İsmail Kaya; “Bugün burada, uzun yıllardır CarrefourSA adıyla alışveriş merkezi olarak kullanılagelen ve şehrimiz için ne denli önemli olduğunu aşağıda açıklayacağımız yüz dönüm gibi oldukça büyük bir yüzölçüme sahip bu parselin son durumunu ve Bursalılardan kaçırılmak suretiyle Bursa’mıza yeni bir ihanet olarak gördüğümüz rant projesi hakkındaki basın açıklamamıza hoş geldiniz.

Daha önce “Westpoint ve Downtown” gibi isimler altında devasa inşaat projeleriyle bilinen bir şirkete satıldı burası biliyorsunuz!

Hemen akabinde de, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “riskli yapı” olarak tespit edildi ve yıkım kararı alındı.

Öncelikle bu alan;

Bursa’mızın doğusunu batısına, kuzeyini güneyine bağlayan alternatifsiz tek kavşak konumunda bulunan bir yerdir!

Çevresinde de 100.Yıl Atatürk Stadyumu, yakında hizmete girecek ‘İnşallah dediğimiz’ Ali Osman Sönmez Şehir Hastanesi, Bursaray Bakım ve İşletme Tesisleri, çok katlı ticaret merkezleri, rezidanslar ve AVM’ler var!

Çok yoğun şekilde yapılaşmış olan Beşevler, İhsaniye, Karaman, Odunluk, Hüdavendigar ve Hürriyet Mahallelerinin de tam merkezinde bulunmaktadır.

Şimdi soruyoruz..

Bu denli yoğun bir bölgeye bu kadar devasa bir yapılaşmayı da sığdırmak doğru mudur?

Üstelik bu alan; Nilüfer Çayının taşkın sahası içinde, alüvyon zeminde, kısmen kum ve malzeme ocağı olarak işletilmiş ve

doldurulmuş bir zeminde bulunuyor.

Bunu biz söylemiyoruz!

Nilüfer Belediyesi’nin resmi web sitesinde söz konusu Odunluk Mahallesi 225 ada 7 nolu parselin açık kaynak imar durumu bilgisinde aynen bu şekilde belirtilmektedir.

Tekrar soruyoruz, Deprem gerçeği gün yüzü gibi ortada dururken böyle bir zeminde devasa beton yığınlarına göz yummak hangi aklın ürünüdür?

Kıymetli hemşerilerimiz,

Saygıdeğer basın mensupları;

Mevcut Carrefour AVM, herkes biliyor ki;

2 katlı olarak çelik konstrüksiyonla yapıldı ve Bursa’nın belki de en sağlam, en risksiz binalarının başında geliyor.

Dolayısıyla bu yapının devir işleminden hemen sonra riskli yapı olarak ilan edilmesinin, teknik esaslara asla uygun olmadığını düşünüyoruz.

Bursa İyi Parti teşkilatları adına buradan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum’a sesleniyoruz!

Sn. Bakan!

Bursa’mız ve Bursalılar için kritik bir öneme sahip bu alanın mevcut imar planına göre yapılaşma miktarı;

73.178 m2 konut+ ticaret ve 26.818 m2 genel otopark alanıdır.

Yani bu miktarlar çekme mesafeleri de dikkate alındığında aşağı yukarı şuan kullanıldığı gibi en fazla 2 katlı bir yapı şekline karşılık gelmektedir.

Siz, her şeye muktedir olan, kafasına koyduğunu erteleyen, askıya alan ancak eninde sonunda ve hatta vatandaşına rağmen yapan AKP iktidarının bir bakanı olarak, bu alanda izin vereceğiniz yapının metrekare bazında alanı konusunda bizi daha ne kadar şaşırtacağınızı açıkçası merak ediyoruz!

Yıllardır akıldan ve bilimden uzak, yaptım oldu bir anlayışıyla;

Kadim şehir, yeşil Bursa’mızı uygulamaya koyduğunuz rant odaklı ve beton yığını projelerinizle çöküntü alanı haline getirdiniz!

Yeşilini griye çevirdiniz!

Trafiğini alternatifsiz arterlere hapsedip zaten arapsaçına çevirdiniz!

Güzelim kentin silüetini ve huzur kokan manevi dokusunu bozdunuz!

Cargilllerle, plansız ve dağınık OSB’lerle, ruhsatsız maden ocaklarıyla tarım alanlarını yok ettiniz, suyunu, havasını kirlettiniz!

Bari bu şehrin kalabilen güzelliklerine dokunmayın!

Sevgili Bursalılar,

Saygıdeğer basın mensupları;

Söz konusu bu alanın tapuda kayıtlı yüzölçümü 100.000 m2’dir.

Hatırlanacağı gibi;

Burayı satın alan inşaat firması, daha önce, mevcut emsalini 3 kat arttırarak inşa ettiği devasa Downtown projesinin bulunduğu parselin yüzölçümü de 65.000 m2’ydi.

Şimdi Downtown projesinin 1,5 katı büyüklüğündeki bir yapıyı bu parsel üzerine koyun.

Ortaya çıkacak olan beton yığının azametini tasavvur edebiliyor musunuz?

Biz, Downtown projesinin 1,5 katını bu parsel üzerinde simüle ederek görselleştirdik ve pankartımızda gösterdik.

Gördüğünüz gibi ortaya çıkması muhtemel beton kütleyi ve oluşacak silüeti kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.

Böyle bir yapının, zaten bitik Bursa trafiğini ne hale getireceğini düşünebiliyor musunuz?

Yakın zamanda su basan Bursaray Odunluk istasyonunu düşündüğümüzde, bu yapıyla birlikte ortaya çıkacak ilave altyapı sorunlarını tahmin edebiliyor musunuz?

Ayrıca bu alanın eski halini bilenler bilir!

Eskiden kum çıkartılan devasa ocakların bulunduğu bu arazi; artık ilave yüksek kütleli yapıları asla kaldıramayacaktır!

Bizler, hukukun üstünlüğüne inanan, kalkınmacı bir partinin mensupları olarak elbette mülkiyet hakkına saygılıyız, ancak Anayasamızın 35. Maddesinde de açıklandığı üzere mülkiyet hakkının kullanımı toplum yararına aykırı olamaz, olmamalı diyoruz!

250 Milyon Dolara, yani 8.5 milyar TL’ye bu araziyi satın alan şirketin, bu arsa üzerindeki mevcut yapı gibi bir yapıyla asla yetinmeyeceğini biliyoruz.

Zaten 3 bin konuttan, bir hastaneden, bir veya iki otelden ve yine bir AVM’nin yapılacağından söz edildiğini de biliyoruz! Basit bir hesap ile 3 bin konutta en az 3 bin çalışan insan düşünelim. Her iki ev de bir öğrenci olduğunu varsayalım.

Her sabah aynı saatte en az 3 bin aracın mevcut trafiğe dahil olmasının zaten çekilmez hale gelen trafiğe etkisini hesap ettiniz mi?

Bu yapı sayesinde bölgeye ilave olacak en az 1500 öğrenci için yakın çevredeki okulların fiziki yapısı sınıf yoğunluklarını düşündünüz mü?

Tam da bu noktada yerel yönetim yetkisini alan Cumhuriyet Halk Partili Belediyeleri de uyarıyoruz!

Tanışma ve tebrik seramonilerini, atama prosedürlerini artık bitirin ve acilen şehrimize sahip çıkın !

Sadece reklam panolarıyla siyaset yapmak yerine bu tür rant odaklı projelerle mücadele edin! Tabiki Recep Altepe’nin Doğanbey TOKİ’si, Alinur Aktaşın DownTown projeleri gibi isminiz ile özdeşleşecek Bursa’ya atılan büyük bir kazık projesi olmasını istemiyorsanız.

Sevgili Bursalılar,

Saygıdeğer basın mensupları;

Tüm bu nedenlerle hemşerilerimizin karşı karşıya kalacağı muhtemel olumsuzluklara karşı Bursa kamuoyunu bilgilendirme görevimizi yerine getiriyor, şimdiden uyarıyor ve öneriyoruz;

1) Öncelikle, burada yapılacak proje, trafik ve nüfus yoğunluğu arttırmayacak bir fonksiyonda olmalıdır. Çevrenin imar planları ve fiziki durumu dikkate alınarak bu projenin getireceği ilave nüfusun; okul, sağlık ocağı vb kamusal tesislere erişimlerinin nasıl karşılanacağı gibi sorunları düşünülmelidir.

2) Bursa’mızın batıya doğru büyüdüğü herkesçe bilinen bir gerçektir. İleride şehrimizin doğusunu batısına bağlayacak alternatif başka bir güzergah yoktur.

      Bulunsa bile başa çıkılamayacak kamulaştırma maliyetleriyle karşı karşıya kalınacaktır. Bu husus dikkate alındığında; bu yerin belirli bir bölümünün mesela %10’u gelecekteki artan ulaşım sorunları nedeniyle yapılacak kavşak projelerinde kullanılması için rezerv alan olarak ayrılmalıdır. İmar Kanunundaki son düzenlemeler buna maliyetsiz olarak olanak sağlamaktadır.

3) Ayrıca, bu parselin önündeki yan yol da kullanılmak suretiyle; hemen önümüzde bulunan Orhaneli kavşağı ile daha ilerideki Orhaneli Yolu (Kıbrıs Şehitleri Caddesi) üzerindeki Beşevler Kavşağıyla bir bütün olarak planlanmalıdır.

4) Bölgenin zemin durumunun da aslında çok riskli olduğu gerçeği kabul edilerek akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edilerek akılcı ve bilimsel bir yaklaşımla muhtemel altyapı sorunları tespit edilmelidir.

5) Son olarak; bu kadar önemli bir konuda testi kırılmadan başta Şehir Plancıları Odası olmak üzere Mimarlar, İnşaat, Harita ve Jeoloji Mühendisleri gibi ilgili akademik odalarımızın bu projenin tamamlanmasıyla ileride ortaya çıkacak ve telafisi mümkün olmayacak sorunlarla ilgili görüşlerini acilen kamuoyuna açıklamalıdır diyoruz.” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.