Marmara bölgesinin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Orhangazi’ye bağlı Mahmudiye mahallesinde çilek hasadı başladı. Ancak bölgede günlerdir etkili olan ve halen devam eden yoğun sis çilek meyvesine zarar..
Marmara bölgesinin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Orhangazi’ye bağlı Mahmudiye mahallesinde çilek hasadı başladı. Ancak bölgede günlerdir etkili olan ve halen devam eden yoğun sis çilek meyvesine zarar verirken, beklenen üretim rekoltesinin de düşmesine sebep olacak. Normal şartlarda ortalama 400 TON üretim beklediklerini ancak etkili olan sis nedeniyle üretim miktarının düşmesinden endişe ettiklerini söyleyen Mahalle Muhtarı Veysel Üstün ” Çilek hasadımız, seralara giren yoğun sis nedeniyle sancılı başladı” dedi.
Marmara bölgesinin en büyük çilek üretim merkezlerinden biri olan Orhangazi’ye bağlı Mahmudiye mahallesinde yeni hasat dönemi yaklaşık 1 hafta önce başladı. Bursa’nın Orhangazi ilçesine 19 KM uzaklıktaki 80 hanenin bulunduğu Mahmudiye mahallesinde 21 üreticinin, üretim rekolte hedefi ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 400 TON beklendiği anda, bölgede etkili olan yoğun sis nedeniyle bu seneki hasatta beklenti düştü.
Ortalama 100 hektarlık alanda bakımlarının 12 ay yapıldığı Çilek için Haziran ayının ilk günlerinde başlayan olan hasat döneminin yaklaşık 7 ay sürmesi bekleniyor.
Üretim rekoltesinin geçtiğimiz yıllardaki gibi bekledikleri anda bölgeyi etkisi altına alan yoğun sisin seralarda ki Çilek meyvesine zarar verdiğini bu yüzden hasatta zorluk çektiğini söyleyen Mahalle Muhtarı Veysel Üstün, ”Mahallemiz Mahmudiye’de bölgenin en güzel en verimli çileğini yetiştirmek için, aylarca yoğun bir mesai yapıyoruz, çünkü Çilek diğer meyvelerden daha farklı üretimi zor bir tarım ürünü, ancak buna rağmen her yıl ortalama 400 TON üretim yapıyoruz, yaklaşık 7 ay sürecek olan hasadımıza Haziran ayı başı itibariyle başladık ama bölgemizde etkili olan yoğun sis halen devam ediyor, buda seraya giren sisin Çileğe zarar vermesine neden oluyor, umarız bizleri bu günlerde zora sokan sisin gitmesiyle hasadımızı daha da verimli bir şekilde yapacağız, tüm üreticilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyorum” dedi.
Artan maliyetlere rağmen devam ediyoruz
Artan üretim maliyetlerine rağmen Çilek üretimlerine mahallece devam ettiklerini söyleyen Mahalle Muhtarı Üstün, Çilek’e üretilenin çok üzerinde bir talep olduğunu ifade ederek ”Çilek ile ilgili üretim yapan fabrikalar kapımızda bekliyor, sadece tek bir firma bütün köyün çileğine talip oldu ama ne bunu karşılayacak , gücümüz nede suyumuz var, bölgede tek bu kadar çok üretim yapan bölge mahmudiye bölgesi , yaptığımız festivaller sayesinde ismimiz tüm dünyaya duyruldu, ihracat için bile satın almaya geliyorlar, aslında Çileğimizin ünü Dünya’nın birçok bölgesine ulaştı. İnşallah yapımı devam eden sulama göletimizin bitmesiyle üretimi arttırmayı ve ihtiyaçlara taleplere daha daha da çok olumlu cevap vermeyi istiyoruz” dedi.
”Çilek festivalinin tarihi netlik kazanmadı”
Öte yandan Her yıl Haziran ayında Orhangazi Mahmudiye mahallesinin piknik alanında binlerce insanın katılımlarıyla düzenlenen Çilek festivalinin ise bu seneki yapılacağı tarih henüz netlik kazanmadı. Mahalle muhtarı Veysel Üstün bununla ilgili yaptığı açıklamada ”her yıl coşku içinde yaptığımız festivalinin bu sene ki tarihini yapacağımız istişareler sonrasında belirleyeceğiz” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.