Bilindiği gibi, 5393 sayılı Kanun ile gıda üretenler dahil bütün işyerlerine ruhsat verilmesinin yanısıra, buraların denetimi hususunda da belediyeler görevli ve yetkili kılınmıştır. Ancak, 5393 ve 5216 sayılı Kanunlarla belediyelere..
Bilindiği gibi, 5393 sayılı Kanun ile gıda üretenler dahil bütün işyerlerine ruhsat verilmesinin yanısıra, buraların denetimi hususunda da belediyeler görevli ve yetkili kılınmıştır. Ancak, 5393 ve 5216 sayılı Kanunlarla belediyelere gıda konusunda verilen yetki, 11.6.2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. 5996 sayılı Yasa; gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarını, gıda ile işyerlerinin hijyenik denetimini, veteriner sağlık ve bitki koruma ürünlerine ilişkin resmî kontrolleri ve yaptırımları uygulamak görev ve yetkisini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verilmişti. Ancak son yapılan bir düzenleme tüm yetkiyi belediye zabıtasına teslim etti.
Konuyla ilgili olarak yapmış olduğu tespitte Mali Müşavir ve Serbest Denetçi Selma Çalışır; “Tarım Bakanlığı, Yurt genelinde gıda denetimi için belediyelerin zabıta memurlarını görevlendirmiş, hayır, ne anlar zabıta gıda denetiminden, yetkisi dahilinde değil, bir şirket dava açsa kazanır. Tarım Bakanlığına tavsiyemiz, gıda mühendisleri ve gıda teknikerlerinden oluşan gıda detektifleri yetiştirsin.” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.