Şeyh Edebali’nin, Osman Gazi’ye verdiği şu nasihati sıkça duyarız: “Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!” Türklerin devlet..
Şeyh Edebali’nin, Osman Gazi’ye verdiği şu nasihati sıkça duyarız:
“Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!”
Türklerin devlet olmasının esasında geleceğimize yön verebilmemiz için , tarihimizi , dilimizi, örf adet ve annelerimizi ve geleneklerimizi yanında dinimizi de iyi ve doğru bilmek durumundayız.
Bir önceki yazımızda Kuzey Kafkasya, uzakdoğu, Balkanlar, Türkistan bölgesinde , ve dünyanın daha pekçok bölgesinde Türklerin kullandığı dil grupları içinde tarihi seyri içinde dağılımları mı Türk tarih ve dil kurumu Belleteni kaynaklarıyla sizlerle tarihe kayıt düşmüştüm!
bugün de sizlere devamla Kuzey Kafkasya’da Hazar’ın kuzeyinde varlık göstermiş son yıllarda üzerinde çok konuşulan ve dünya üzerinde bugün de etkileri yüksek olan kadim bir Türk devletinden bahsedeceğiz!
TÜRK HAZAR KAANLIĞI!
Bugün literatürlerde pek olmayan ve konuşulmayan fakat tarihi kaynaklarıyla gerçek olan Afganistan’da yaşayan ve nüfusları % 35’e varan Türkler hakkında maalesef Türk Dünyası yeterli bilgiye sahip değildir.
Afganistan’da yaşayan en büyük Türk grubu olan Hazaralar’ın tarihi ve etnolojik yapısıyla ilgili çalışmaların Türkçe olmaması ise ayrı bir sorundur.
Hazaralar tamamen Türk’türler.
Türklerin bugünkü Afganistan bölgelerine geldiklerini çok eski bir tarih olan Kuşaniler’in, Çin’in kuzeybatısından Seyhun ve Ceyhun ırmakları arasındaki topraklara göç etmelerine rastlanmaktadır.
Son araştırmalara göre Kuşaniler’in ve Yefteliler’in Türk oldukları tespit edilmiştir.
İbni Haldun:
“Afganistan bölgesindeki Belh ve bugünkü Hazaracât Türklerin merkezi durumundadır”
Bu bölgelerde yaşayan Türkler, Cengiz Han’la savaşmışlardır.
Hicri III. ve IV. yüzyıla ait tarih ve edebiyat metinlerinde Hazaralar, Garçe Türkleri olarak zikredilmiştir.
Hazaralar, Ural Altay kavimlerine mensupturlar ve Gur hükümdarları bu kavimdendirler.
TÜRK MUSEVI DEVLETİ !
Tarihteki Türk devletleri içinde Museviliği devlet nezdinde sadece Hazar kağanlığı yöneticilerince benimsenmiştir !
Ülke içindeki halk, ve diğer topluluklarsa çeşitli din ve inanç yelpazesine sahip olmuşlardır.
Hazarlar, 5. yüzyılda, Attila’nın 434 yılında Hun imparatoru olması üzerine bir süre Hunlara tâbi olmak zorunda kalmışlardır. 586’dan sonraki Bizans kaynaklarında Hazarlar, “Türkler” olarak geçmektedir ve çoğu, 740’lı yıllarda Museviliği benimsemiştir.
Hazar kelimesi, gez(mek) anlamına gelen kaz- kökünden türemiştir. Ka-zar; gezer yani serbest dolaşan, bir yere bağlı olmayan anlamına gelmektedir.
Hazar Hakanlığı topraklarında türlü Türk grupları da vardı.
Bu nedenle çeşitli Türk lehçeleri konuşulmakta idi. Bu sıralarda Hazarlar Batı Göktürk Hakanlığının batıda en uç noktasını meydana getiriyorlar ve yine Batı Göktürklerin arzusu ile Sasanilere karşı Bizans’a yardım ediyorlardı.
İslam ve Ermeni kaynaklarına göre Hazarların Göktürklere bağlılığı 7. yy’ın ikinci yarısına kadar sürmüştür. Hazar Hakanlığının kuruluşu 630 yılındadır.
Kuman Kıpçak baskısı altında Hazarlar XI. Yüzyıl içinde tarih sahnesinden çekilmişlerdir.
Hazarlar aslında Gök Tanrı dinine (Tengri Han) inanıyorlardı .
Yani Hazar halkının çoğunluğu bu dinde idi. Fakat zamanla Hakan ailesi Museviliği kabul etti. Beyler ve saray erkanı da Musevi idi. Tüccar zümrenin arasında ise Müslümanlık yaygındı.
Bugün Avrupa’da Yahudi dinine mensup olan Karaim Türkleri ve Kafkaslarda yaşayan Karaçaylar, Hazar Türklerinin çocuklarıdır.
BİZANS’TA HAZAR TÜRKÜ BİR KRAL !
Bizans İmparatoru III. Leo, oğlu V. Konstantin’i Hazar kağanı Bihar’ın (sonradan İrene adıyla vaftiz edilecek) kızı olan “Çiçek” ile evlendirmiştir. Bundan doğan çocukları Bizans imparatorluğu yapmıştır!
AŞKENAZ YAHUDILERI !
Hazar Kağanlığı yıkıldıktan sonra batıya göç eden Hazarlar, Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine yerleştiler. Aşkenaz Yahudileri olarak anıldılar.
Birçok Musevi Hazar Türk’ü, İspanya, İtalya ve Portekiz’e göç etmiştir.
KAYNAKÇA:
KAFESOĞLU, İbrahim
1997, Türk Milli Kültürü, Ötüken Yayınları, Ankara
Türk Hazar kaanlığında dil!
Küçük şeyler de şöyle onlara bir baktım içinde şey oluyor fişini çek Hazar kağanlığın dâhilinde, çeşitli yazı sistemlerinin kullanımda olmuştur.
bunlar arasında halk içinde genellikle Göktürk yazı sistemleri kullanılmıştır!
TÜRKLER VE İBRANİ DİLİ !
Günümüze kadar ulaşan bilhassa dünya üzerine yayılmış ekonomik olarak güç birliği içinde birbirlerine tutkunluklarıyla tanınan ve birbirlerini her sahada destekleyen karay türkleri İbrani harfli pek çok Türkçe belgeyi kitaplaştırmış ve bugünlere kadar ulaştırmışlardır.
Türkiye’de de yüzyıllardır birbirlerine tutkunluklarıyla siyaset ve devlet üzerinde etkilerini yurtdışındaki destekçileri ile içinde bulunduğu ülkelere yön vermeleri ile beraber;
Türkiye’de tarihte olduğu gibi bugün de Cumhuriyet hükümetleri’nde her sahada güçlerini etkin bir şekilde hissettirmektedirler..!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.