KAÇAK BETON SANTRALİ MECLİS GÜNDEMİNDE! -İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk TÜRKOĞLU, Bursa-Nilüfer, Ertuğrul Mahallesi’ndeki TEKNİK BETON şirketine ait “kaçak beton santrali”nin, kapatma kararına rağmen, devlete meydan okuyarak kentin ortasında nasıl faaliyet..
KAÇAK BETON SANTRALİ
MECLİS GÜNDEMİNDE!
-İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk TÜRKOĞLU, Bursa-Nilüfer, Ertuğrul Mahallesi’ndeki TEKNİK BETON şirketine ait “kaçak beton santrali”nin, kapatma kararına rağmen, devlete meydan okuyarak kentin ortasında nasıl faaliyet gösterebildiğini, 3 ayrı bakanlığa sordu.
İçişleri Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın cevaplandırmasını talep ederek, TBMM Başkanlığına ayrı ayrı SORU ÖNERGELERİ veren TÜRKOĞLU, “Nilüfer Belediyesi’nin, kaçak santrali yıkmak için istediği desteğin verilmemesinin sebebi nedir?” diye başlayan bir dizi soruyu arka arkaya sıraladı.
Türkoğlu’nun verdiği soru önergeleri şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Anayasanın 98 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 96 ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını için gereğini saygılarımla arz ederim:
Bursa’nın Nilüfer ilçesi
Bursa Nilüfer Belediyesi, Kaymakamlık’tan, Bursa Valiliği’nden, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden, yıkım için ekipman desteği istiyor.
Her ne hikmetse bütün bu devlet ve kamu kurumlarının hepsi ağız birliği etmişçesine, “Ekipmanımız yok!” cevabını veriyor.
Nilüfer Belediyesi, son çare 1 Ağustos 2024’te, “ruhsatsız” ve “kaçak” olan beton santralini kapatma kararı alıp tesisi mühürlüyor.
Ancak kapatma kararına ve mühre rağmen beton santrali çalışmaya devam ediyor. Belediye bugüne kadar kaçak tesisi tam 5 kez mühürlüyor, her seferinde şirket mührü söküp şehrin tam merkezinde zehir saçmayı sürdürüyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı hazırladığı raporla, evlere sadece 100 metre mesafede olan santralin, bölge halkının nasıl zehirlendiği gözler önüne seriyor. Raporda, beton santrallarının yerleşim yerlerinde en az 3 km. uzakta kurulması gerektiğine de vurgu yapılıyor.Aksi halde astım, kronik bronşit, solunum yolu, kardiyovasküler, anksiyete ve hipertansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığına da işaret ediliyor.
Ancak şirket, kentin tam göbeğinde etrafa toz-duman-zehir saçarak üretime devam ediyor.
Bursa Nilüfer İlçe Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise devletin desteğini alamadığını ifade ediyor.
Buradan hareketle;
SORU 1- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Bursa İl Müdürlüğü’nde, kaçak ve ruhsatsız yapı veya tesisleri yıkabilmek için gerekli personel ve ekipmanlar mevcut mudur?
SORU 2- İl Müdürlüğünüzde yıkım ile ilgili personel ve ekipmanlar varsa, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin, kaçak santrali yıkmak için istediği desteğin verilmemesinin sebebi nedir?
SORU 3- Yıkım tebligatı sonrasında hakkında kapatma kararıverilen ve defalarca mühürlenmesine karşın faaliyetine devam eden TEKNİK BETON şirketine, Bakanlığınızca herhangi bir cezai bir müeyyide uygulanmış mıdır?
SORU 4- Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı raporuna göre yerleşim yerine en az 3 km mesafede olması gereken tesisin, evlere sadece 100 metre uzaklıkta bulunması, Bakanlığınızın sorumluluk kapsamında olan bir çevre sorunuysa, ne gibi bir işlem yapmayı düşünmektesiniz?
SORU 5- Aynı raporda ilgili tesisin bölgede yaşayan vatandaşlarda; astım, kronik bronşit, solunum yolu, kardiyovasküler, anksiyete ve hipertansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığına da işaret edilmesi, Bakanlığınızın harekete geçmesi için yeterli bir sebep değil midir?
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SORULAR
SORU 1- Bakanlığınız; Bursa’nın Nilüfer İlçesi Ertuğrul Mahallesi’nde, yerleşim yerlerinin içinde “kaçak” ve “ruhsatsız” yapı olarak kurulu bulunan TEKNİK BETON Santrali’nin “yıkım” kararının uygulanamaması ile ilgili bilgi sahibi midir?
SORU 2- Konu ile ilgili olarak, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin, kaçak ve ruhsatsız santrali yıkmak için Nilüfer Kaymakamlığı’ndan istediği desteğin verilmemesinin sebebi nedir?
SORU 3- Kaymakamlık’tan destek alamayan Bursa Nilüfer Belediyesi’nin, bu kez Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir’den talep ettiği yıkım desteğinin de verilmemesi, Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
SORU 4- Nilüfer Belediyesi’nin, yıkım tebligatı sonrasında hakkında kapatma kararı verilen ve defalarca mühürlenmesine karşın, mühürleri sökerek faaliyetine devam eden TEKNİK BETON şirketine, Bakanlığınızca herhangi bir yasal işlemuygulanacak mıdır?
SAĞLIK BAKANLIĞINA SORULAR:
SORU 1- Bakanlığınız; Bursa’nın Nilüfer İlçesi Ertuğrul Mahallesi’nde, yerleşim yerlerinin içinde “kaçak” ve “ruhsatsız” yapı olarak kurulu bulunan TEKNİK BETON Santrali’nin “yıkım” kararının uygulanamaması nedeniyle, bölgede yaşayan vatandaşların sağlığı için büyük tehlike oluşturduğundan bilgi sahibi midir?
SORU 2- Konu ile ilgili olarak, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin, kaçak ve ruhsatsız santrali yıkmak için Nilüfer Kaymakamlığı’ndan, Bursa Valiliğinden ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden istediği desteğin verilmemesi sebebiyle, Bakanlık olarak; bölgedeki sağlık sorunlarının ciddi boyutlara varacağı konusunda yoğunlaşan şikayetlerden haberli misiniz?
SORU 3- Nilüfer Belediyesi’nin, yıkım tebligatı sonrasında hakkında kapatma kararı verilen ve defalarca mühürlenmesine karşın, mühürleri sökerek faaliyetine devam eden TEKNİK BETON şirketine, Bakanlığınızca halk sağlığı açısından herhangi bir yasal işlem uygulanacak mıdır?
SORU 4- Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı raporuna göre yerleşim yerine en az 3 km mesafede olması gereken tesisin, evlere sadece 100 metre uzaklıkta bulunması, Bakanlığınızın sorumluluk kapsamında olan bir sağlık sorunuysa, ne gibi bir işlem yapmayı düşünmektesiniz?
SORU 5- Aynı raporda ilgili tesisin bölgede yaşayan vatandaşlarda; astım, kronik bronşit, solunum yolu, kardiyovasküler, anksiyete ve hipertansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığına da işaret edilmesini, Bakanlığınızın harekete geçmesi için yeterli bir sebep olarak kabul ediyor musunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.