Uzmanlardan uyarı: ‘Sıcak havalarda tüketilen tavuklarda salmonella riski olabilir’

Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyal bir hastalık olan salmonellanın özellikle tavuk ürünlerinde olduÄŸunu söyleyen Gıda Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Eda Åžensu Demir, “Bazı marketler enerji tasarrufuna giderek dolapları çalıştırmıyor ya da market içini yeterince soÄŸuk tutmuyor. Bu da, hava sıcaklığı nedeniyle gıda bozulmalarını hızlandırıyor. Özellikle tavuk ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan salmonella bakterisi gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmeleri meydana getiriyor” dedi.

Uzmanlardan uyarı: ‘Sıcak havalarda tüketilen tavuklarda salmonella riski olabilir’
Atlas International Group

Ä°stanbul GeliÅŸim Ãœniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü’nden Gıda Yüksek Mühendisi Eda Åžensu Demir, yaz aylarında hava sıcaklığının etkisiyle zehirlenme vakalarında artış görüldüğünü söyledi. Demir, “Et, balık, tavuk gibi gıdalar protein açısından zengin olmaları nedeniyle özellikle mikroorganizmalar için çekici hâle geliyor, hava sıcaklıkları ile gıdaların bozulma süresi de kısalıyor” diye konuÅŸtu.

Demir, gıdaların dayanım süresini uzatmak ve gıda kaynaklı zehirlenmeleri önlemek amacıyla özellikle et ve süt ürünlerinin taşınma, depolama ve tüketimleri sırasında çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“PİŞİRME SICAKLIÄžI 72 DERECE CÄ°VARINDA OLSUN”

Et ve tavuk gibi ürünlerin satın alırken soğuk zincirin korunduğundan emin olunması gerektiğini belirten Öğr. Gör. Eda Şensu Demir, şu ifadeleri kullandı:

“Bazı marketler enerji tasarrufuna giderek dolapları çalıştırmıyor ya da market içini yeterince soÄŸuk tutmuyor. Bu da, hava sıcaklığı nedeniyle gıda bozulmalarını hızlandırıyor. Özellikle tavuk ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmeleri meydana getiriyor. Salmonella bakterisini, gıdaları düşük sıcaklıkta depolayarak ya da yaklaşık 72 derece civarında piÅŸirme iÅŸlemi uygulayarak elimine edebiliriz. Ãœrün satın alındıktan sonra tüketicinin de soÄŸuk zinciri koruyarak gıdayı güvenli bir ÅŸekilde eve ulaÅŸtırması gerekiyor. Et ve tavuk gibi ürünleri alışveriÅŸlerimizde en son almak ya da gidilecek mesafe fazla ise yanımızda termos çanta ve buz aküsü taşıyarak ürünlerin sıcaÄŸa maruz kalması engellenebilir.”

“YUMURTALARI ALIRKEN SOÄžUK KOÅžULLARDA DEPOLAMAYA DÄ°KKAT EDÄ°N”

Yumurtanın da salmonella riski taşıdığını aktaran Demir, “Özellikle yol kenarlarında organik adı altında satılan ve uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalan yumurtalarda bozulma hızlanır ve gıda zehirlenmelerine neden olur. Yumurtaları alırken de soÄŸuk koÅŸullarda depolanmasına mutlaka dikkat edilmeli” dedi.

Mikrobiyal yükü yüksek olan çiğ sütün yüksek sıcaklıklarda hızla bozulduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti:

“Mümkün olduÄŸunca, açıkta satılan sütler tercih edilmemeli. Hızlı tüketime uygun ve besin deÄŸeri yüksek olan tavuk döner, çok fazla talep görüyor. Özellikle yaz aylarında bu durum tehlikeli hâle geliyor. ÅžiÅŸe takılan tavuk etleri hızlı bir sirkülasyona uÄŸramıyorsa eÄŸer, uzun bir süre yüksek sıcaklığa maruz kalarak mikrobiyal yükü artıyor. Mikrobiyal yükü artmış bir tavuk dönerin tüketilmesi de gıda zehirlenmesini kaçınılmaz kılıyor. Taze gıdaların yanı sıra donmuÅŸ gıdaların da satın alınması ve eve ulaÅŸtırılmasında soÄŸuk zincirin korunduÄŸundan emin olmak gerekiyor. Buzluktan çıkarılan donmuÅŸ bir gıda çözünmesi için tezgah üzerinde ve yüksek sıcaklık altında bekletilmemelidir. DonmuÅŸ gıdalar bir gece önceden çıkarılarak 4 derecede çözünmesi saÄŸlanmalıdır. Çözünmüş gıdaların tekrar dondurulmaması gerektiÄŸini de önemle hatırlatmak gerekiyor.”

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.