Şanlı tarihimizin en büyük zaferlerinden birisi. Tarihçe nedir diye bir inceleyeyim dedim. Yakın tarihimiz olmasına rağmen çorba gibi karıştırılmış, mübarek günlerde adeta aşure haline getirilmiş bir durum ile karşı karşıya..
Şanlı tarihimizin en büyük zaferlerinden birisi.
Tarihçe nedir diye bir inceleyeyim dedim.
Yakın tarihimiz olmasına rağmen çorba gibi karıştırılmış, mübarek günlerde adeta aşure haline getirilmiş bir durum ile karşı karşıya kaldım.
30 AÄŸustos günü, ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında CumhurbaÅŸkanı Mustafa Kemal’in katıldığı bir törenle ‘BaÅŸkumandan Zaferi’ adıyla kutlanmış.
1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu’nda 30 AÄŸustos BaÅŸkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduÄŸu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilmiÅŸ. Aynı günlerde, dönemin Milli Savunma Bakanı Recep Peker’in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir ÅŸekilde belirtilmiÅŸ. Tören 1930’da üst düzeyde gerçekleÅŸen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni olarak deÄŸil de, Hava Kuvvetleri’nin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 AÄŸustos tarihini ‘Tayyare Bayramı’ ismini almış.
Zafer Bayramı veya Kutlamaları, 1960’tan itibaren daha kapsamlı ve katılımı yüksek bir ÅŸekilde kutlanmaya baÅŸlanmış.
30 AÄŸustos, Türkiye’de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuÅŸ, ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe deÄŸiÅŸiklikleri bu tarihte olmuÅŸ.
Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmay BaÅŸkanı’nın tebrikleri kabul ettiÄŸi bir bayram olarak kutlanmış. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün ‘BaÅŸkomutan’ sıfatıyla kutlamalara ev sahipliÄŸi yaptığı 2011 yılından itibaren deÄŸiÅŸmiÅŸ. Zafer Bayramı tebrikleri baÅŸkomutan sıfatıyla cumhurbaÅŸkanı tarafından kabul edilmeye baÅŸlanmış.
DeÄŸiÅŸiklik 8 Eylül 2010’da Resmi Gazete’de yayınlanmış.
26 Ağustos’ta başlayan ve 9 Eylül’de Yunan’ın İzmir’de o zamanki ismiyle Akdeniz, şimdiki ismiyle Ege Denizi’ne dökülmesiyle biten ‘Büyük Taarruz’ hikayesi böyle.
Babalarımızın ve dedelerimizin yaşadıkları günleri neden net bir biçimde bilemiyoruz, çok enteresan.
Biz balık hafızalı bir toplum değiliz!
Mekke’nin, Kudüs’ün, İstanbul’un daha bir çok zaferlerin tarihini yüz yıllar geçmesine rağmen biliyorken yakın tarihimiz için bir çalışma başlatılsa iyi olacak.
26 Ağustos Büyük Taarruz’un başlangıç tarihi 9 Eylül! Bitiş tarihi ise, neden 30 Ağustos diye bir soru sorma hakkına sahibiz sanırım.
Çok yakın bir zamanda gerçekleşen olaylar hakkında net bir bilgiye sahip olmayışımız sorgulanmalı. Tarihçilerimiz özellikle yakın geçmişte yaşanmışları tüm gerçekliğiyle günümüze aktarmalı derim.
Bu milletimizin en doğal hakkı vesselam...
Ondan sonra da, 30 Ağustos’da dahil insanlar yakın tarihi pozitif biçimde buyursun sorgulasınlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tarihi yazanlar bu vatanın insanı değil ki tamamen yabancıların yazdığı olmayan tarih yazılıyor okutuluyor çiziliyor